TBE

TBE – Fästingburen hjärninflammation

Vaccination mot TBE

TBE är en virussjukdom som kan spridas med fästingar i vissa områden i Sverige. Viruset orsakar hjärninflammation med hög feber och svår huvudvärk. För att få ett fullgott skydd bör vaccinationer mot TBE påbörjas i god tid innan man riskerar att utsättas för smitta. Varje år drabbas ca 400 personer i Sverige.

 

Hur gör man för att vaccinera sig?

Vaccinationsmottagningen har Drop-in hela året:

Helgfria vardagar kl 8:00-12:00 och 13:30-16:00
Tisdagskvällar till kl 19:00

Vissa dagar har vi även öppet för bokning av vaccinationstid. Boka en tid här

 

Vem kan vaccinera sig?

Alla är välkomna att vaccinera sig på Vlg. För vaccination behöver man inte vara listad på vårdcentralen eller bo i närheten.

 

Vem ska vaccinera sig?

Du som bor eller vistas utomhus i områden där fästingar och TBE finns rekommenderas att vaccinera dig mot TBE. Vaccinet finns i barn- och vuxendos och kan ges från 1 års ålder. TBE-vaccin ingår inte i något nationellt program eller högkostnadsskydd utan bekostas av den person som vaccinerar sig. Har du haft TBE är du immun mot sjukdomen.

 

När och hur ofta ska man vaccinera sig?

Man kan påbörja vaccinationen närsomhelst på året. Efter 2 doser med 4-12 veckors mellanrum har man ett bra skydd. För den som är äldre krävs 3 doser för ett bra skydd. Sedan följer man ett vaccinationsschema med påfyllnadsdoser för ett fortsatt bra skydd mot TBE.

Vad gör man om man glömt att ta påfyllnadsdos?

Om du glömt att ta en dos och det gått längre tid än rekommenderat så ska du komma och ta din dos så snart du kan. Du behöver inte börja om från början!